KR8CHT


Kr8cht.be is een leuk avonturengame.

Het spel heeft ook de volgende doelen:
• Leerlingen laten kennismaken met de verschillende studiedomeinen in het secundair onderwijs. Op een speelse manier leren ze de inhouden en beroepen van deze studiedomeinen kennen.
• Leerlingen hun eigen interesses laten ontdekken en deze interesses in de studiedomeinen kaderen.
• Leerlingen gespreksvoer geven om hun studiekeuze te bespreken met klasgenoten, met hun ouders of met hun leerkracht.
• Door het spel gedurende een lange periode te spelen, krijgen leerlingen de kans om regelmatig te reflecteren over wat ze graag doen. Dit bevordert hun reflectievermogen.

Kr8cht helpt leerlingen, naast andere methodieken en tools, om een afgewogen keuze voor een bepaald studiedomein te maken en om dus bewust voor een studierichting te kiezen. Bovendien kan je als leerkracht de voortgang van je leerlingen volgen. Je kan tevens de interesses van een leerling monitoren en gebruiken in bijvoorbeeld een oudercontact.

Cartoons maken online

ToonyTool.nl is een gratis online tool voor het maken van cartoons, strips en animaties: maak en deel je eigen cartoons, strips en animaties. Kies of upload een achtergrond, voeg voorgestelde of eigen karakters of figuren toe en plaats tekstwolkjes. Je kunt strips met één of meerdere frames maken en deze combineren tot één strip of animatie. Download, print of email het resultaat of sla het online op en deel het.

Tijdens deze opdracht denken de leerlingen na over een grappige gebeurtenis tijdens het schooljaar of schoolloopbaan. Ze proberen dit creatief weer te geven m.b.v. ToonyTool.nl.

Statbel junior: Statistieken lezen en begrijpen.

Wat is Statbel Junior?

Statbel Junior is een educatieve website voor leerkrachten en leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar.

Wil je op een interactieve en educatieve manier je eigen gemeente beter leren kennen? Dan is Statbel Junior het perfecte hulpmiddel.

Meer kennis over je eigen gemeente

Statbel verwerkt als Belgisch statistiekbureau heel veel cijfers over de Belgische gemeenten. Die zijn beschikbaar via de gewone website: statbel.fgov.be.

Statbel Junior combineert echter een aantal troeven. De cijfers over onze eigen gemeente zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Bovendien vertrekken we vanuit de leefwereld van de leerlingen. Zo kunnen ze heel snel zien hoeveel leeftijdsgenoten ze hebben, of ze in een gemeente wonen met veel of weinig verkeersongevallen, of er veel baby’s geboren worden of mensen verhuizen van of naar hun gemeente.

Inzicht in de statistiek

De gecijferdheid van kinderen en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Statbel wil, als Belgisch statistiekbureau, daaraan bijdragen.

Statbel Junior laat je met heldere, interactieve grafieken en korte vragen verder duiken in de wondere wereld van de statistiek. Statbel Junior toont kinderen tussen 8 en 12 jaar waar hun plekje is in een grafiek, en legt ondertussen ook de verschillen tussen een mediaan en een gemiddelde uit, of de basisprincipes van een statistische berekening.

Ontdek nu de wondere wereld van de statistiek via jullie eigen gemeente op www.statbeljunior.be.

Bron: Statbel

Maak je eigen muziekarrangementen met Garageband

Garageband

Met Apple’s GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren.

GarageBand voor iPhone, iPad en Mac

GarageBand is een muziek-app voor de iPhone, iPad en Mac met een collectie geluiden, instrumenten en standaard instellingen voor gitaar en zang.

Garageband als dj

In deze les houden we het vrij eenvoudig door voorgeprogrammeerde loops te gebruiken in de Live Loops modus.  Met Live Loops kun je zelf elektronische muziek maken. Je tikt op de cellen en kolommen in het raster om een loop te starten en je maakt op basis daarvan je eigen arrangementen. Ook kun je Remix FX gebruiken om dj-over­gangen toe te voegen.

TIP: Gebruik een hoofdtelefoon!

Bron: iCulture

Spreadsheet – grafieken en tabellen

 

 

 

 

Het meest bekende spreadsheet-programma is Excel.  Google spreadsheets is een gelijkaardig programma en bovendien gratis.

Het is bedoeld als rekenprogramma.  Je kan er berekeningen mee uitvoeren voor allerlei verschillende doelen. Het wordt zowel door bedrijven als door particulieren (mensen zoals jij en ik) gebruikt.

Je kan er van alles mee, zoals het bijhouden van je spaarcentjes of uitgaven, bijhouden van het doelpuntensaldo van je ploegmakkers, maar ook wat creatievere doelen als bijvoorbeeld gewichtsverlies of hardloopschema’s. Daarbij kan je tekst en getallen combineren, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen.

In deze les gaan we Excel gebruiken om gegevens om te zetten in grafieken.  Via een eenvoudig stappenplan kunnen leerlingen een grafiek maken over “de lichaamslengte van de klasgenootjes”.

Bron: klascement en seniorweb

Blind typen … dat leer je zo …

Blind typen is een vaardigheid waarbij een persoon aanslagen kan maken, zonder naar een toetsenbord of naar de toetsen van een toetsenbord (klavier) te hoeven kijken. De typist kan zodoende naar het beeldscherm of zelfs naar andere dingen, zonder hierbij typefouten te maken.

Typing lessons online: Leer snel blind typen met 10 vingers! Start met het lezen van de instructies; Vervolg met de oefeningen met letters, en verbeter daarna uw typevaardigheid en snelheid met de oefenteksten; U kunt ook uw eigen tekst gebruiken om mee te oefenen …

Opgelet: Zorg ervoor dat je via de instellingen voor een Azerty-toetsenbord kiest!

Bron: klascement

 

Mappenstructuur

In deze les maken de leerlingen uit het vijfde leerjaar kennis met de mappenstructuur op de computer.  Het is de bedoeling dat ze een fictief kookboek aanmaken binnen de map “Documenten”.  Ons kookboek bestaat uit amuses, voorgerechten, tussengerechten, hoofdgerechten en nagerechten.

Tekstverwerking: Tabel invoegen en opmaken

In deze les leren de leerlingen in een document een tabel invoegen en vervolgens opmaken.  Zo kunnen zij bijvoorbeeld cellen samenvoegen en de arcering bepalen a.h.v. de rechter muisknop.

De programma’s ‘pages’ en ‘google docs’ zijn evenwaardige programma’s voor tekstverwerking.

Rekenkoning en vervolg rekenkoning 2

Rekenkoning

Verbeter spelenderwijs je rekenvaardigheid en word de koning van de wiskunde!

Rekenkoning is een snelle, leuke rekengame waarin allerlei soorten sommen moeten worden opgelost op verschillende gebieden. Je speelt een boer of een boerin en probeert steeds het volgende level te behalen door wiskundige vragen te beantwoorden en je totale score te verbeteren. Verzamel sterren, behaal prestaties en vergelijk je score met je vrienden en spelers over de hele wereld!

Het spelen van Rekenkoning is een perfecte manier om je rekenvaardigheid te verbeteren of op te frissen, en het is nog leuk om te doen ook! Het niveau van de sommen is gelijk aan het niveau van de bovenbouw van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school.

Deze gratis versie bevat onder andere:

– Optellen, Aftrekken, Gemengd 1

Vanuit de app kan je een eenmalige uitbreiding kopen naar het volledige spel. De volledige versie bevat onder andere:

– Vermenigvuldigen – Delen – Rekenkunde – Meetkunde – Breuken – Vergelijkingen – Gemengd 2

Rekenkoning 2

Hier is het vervolg op de populaire game Rekenkoning! Je begint op het platteland aan een reis barstensvol uitdagende rekenvragen, puzzels en sommen. Langs nieuwe werelden en levels ga je op weg naar de troon om koning of koningin te worden.

Rekenkoning 2 is een game voor de hele familie, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een speelse manier verbeter je je rekenvaardigheden, oefen je met hoofdrekenen en los je problemen op. Speel tegen de klok, haal steeds betere scores en vergelijk je resultaten met je vrienden en spelers over de hele wereld. En wil je meer relaxt spelen, zet dan de tijdslimiet uit en speel op je gemak. Voor alle vraagstukken in de game zijn er voorbeelden, help en oplossingen.

De gratis versie van de game bevat de eerste spelwereld, Het Platteland. De volledige versie bestaat uit 5 werelden met 125 unieke stappen en kan worden gekocht via een eenmalige in-app aankoop. Elke wereld brengt nieuwe vraagstukken uit een nieuwe categorie, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Bron: AppStore

Teken een videogame

Wil je je eigen videogame maken?  Met “Draw your game” kan je op een eenvoudige manier een videogame tekenen … ongelofelijk maar wel waar!  Het is meteen ook een alternatief voor Pixel Press dat jammer genoeg niet meer te downloaden is.

In slechts een paar klikken maak je van je eigen schets een “platform-spelletje”.

Enkele belangrijke criteria op een rijtje:

  • Teken je begaanbare grond en muren in ZWART.
  • Teken beweegbare objecten in BLAUW.
  • Teken trampolines in GROEN.
  • Teken gevaarlijke objecten in ROOD.

Neem vervolgens een foto vanuit de app zelf (maar geef hiervoor eerst de app toegang tot de camera).  Werk eventueel je tot bij en plaats tenslotte je personage (avatar) op de juiste plaats in de schets.

Proficiat … je bent nu klaar om het spel te spelen of te delen … .

Draw your game is een gratis app maar kan een upgrade (meer functies beschikbaar) krijgen mits je hiervoor betaalt.  Veel plezier!

Vervolgverhaal schrijven met google docs

Maak een opstel, gedicht, lied, stripverhaal… rond een specifiek thema waarbij het ene duo telkens verder bouwt op de bijdrage van het ander duo.  In deze les leren de leerlingen samen te werken in 1 document, op hetzelfde tijdstip (is niet noodzakelijk).  De leerkracht deelt een document in Google met 6 verschillende accounts/duo’s.  Leerlingen kunnen eventueel gebruik maken van de chatfunctie binnen Google Docs!

Op termijn kan het een leuk idee zijn te gaan samenwerken met verschillende scholen uit de scholengemeenschap. Op die manier krijg je een écht multicultureel verhaal, opgebouwd door Vlaamse scholen en eventueel landen van overal ter wereld.

Maak zelf je krant “online”

bron: zelfkrantmaken.nl

Uitleg

Op zelfkrantmaken.be is het mogelijk om je eigen voorpagina van een krant te maken. Alle onderdelen, behalve het logo van zelfkrantmaken.be, zijn eenvoudig aan te passen door er op te klikken.

Hieronder een korte uitleg van de verschillende onderdelen waarmee je te maken krijgt:

Thema’s

Een thema is een voorbeeldkrant die je kunt gebruiken als basis voor je eigen krant. Als je bijvoorbeeld een verjaardagskrant wilt maken dan kan je het verjaardags thema kiezen. In dit thema zitten al foto’s die te maken hebben met het thema. Je kan daarna alle teksten en foto’s aanpassen, dus je kan er alles van maken wat je wilt.

Teksten

Je kan de teksten in de krant wijzigen door er op te klikken. Je krijgt dan een venster waarin je de huidige tekst kunt aanpassen over vervangen door je eigen tekst. Het resultaat is meteen zichtbaar, dus loopt je tekst uit beeld, dan moet je deze gaan inkorten.

Afbeeldingen

De afbeeldingen in de krant zijn ook te wijzigen door er op te klikken. Je krijgt een venster waarin je je eigen afbeeldingen kunt uploaden. Houd wel rekening met de verhoudingen: Een staande langwerpige foto in een liggend vlak zal niet zo mooi uitkomen als een foto die ligt.

Opslaan

Je wijzigingen worden direct op onze server opgeslagen bij het wijzigen van teksten en foto’s. Als je je krant wilt opslaan is het dus alleen nodig om de link ernaar te onthouden. Je vind deze onder het tabblad ‘Opslaan & Delen‘.

Delen

Wil je je krant delen met je vrienden, maar ze niet de mogelijkheid geven om deze te wijzigen, stuur ze dan de link door die je onder het tabblad ‘Opslaan & Delen‘ vindt.

Publiceren

Je kunt je krant publiceren, zodat deze voor iedereen te bezoeken is. De instellingen hiervoor vind je onder ‘Opslaan & Delen‘ in het menu. Vink de checkbox aan onder ‘Galerij‘ en je krant is live!

De Grote Verkeerstoets

De Grote Verkeerstoets vindt dit schooljaar plaats van maandag 23 tot en met vrijdag 27 april 2018. Onze school schreef zich hiervoor in.  Wij kregen dan ook meteen toegang tot de oefenwebsite.

Er zijn oefenvragen en lesmateriaal voorzien over elk van de vijf thema’s.

Elke leerling van het vijfde leerjaar kreeg een code om in te loggen.

Na de toets krijgt iedereen een diploma.  Of je nu geslaagd bent of niet, elk diploma is meteen ook een gratis toegangsticket voor Bobbejaanland.

het toetsenbord uitgelicht

Deze website hoort bij de cursus “Start met computer”, de eerste twee modules van het pakket Beginternet dat ontwikkeld werd om absolute beginners met de computer te leren werken; het is dus geen online zelfstudiepakket. In de cursus leer je de computer aan- en uitzetten, de muis en het toetsenbord bedienen en maak je kennis met het internet. Alles gebeurt op een rustig tempo zodat iedereen mee kan.

In deze les is het vooral de bedoeling dat we het toetsenbord onder de knie krijgen.  Hoe typen we een hoofdletter, een apenstaartje, … .  Voor welke symbolen gebruiken we de shift-toets, de alt-gr toets, …?  In deze les komen we het allemaal te weten via deze knop.

 

online stappenplannen origami

Origami is de uit Japan afkomstige kunst van het vouwen van papier.  Via de website www.origamivoorkinderen.nl kan je met behulp van stappenplannen al tot mooie vouwresultaten komen.  De website laat toe om de verschillende stappenplannen in PDF-formaat af te drukken maar je kan ze even goed online raadplegen.  In deze les leren de kinderen de computer of iPad gebruiken om een stappenplan naar keuze te volgen.

Opgelet: origami vertrekt vaak vanuit een vierkant blaadje!  Netjes werken is een must!

Een woordenwolk maken

Bron: ICT-Idee

Een Wordcloud of een Woordwolk is een illustratie die is opgebouwd uit woorden die op een kunstzinnige manier door elkaar zijn geweven.
Op internet bevinden zich inmiddels vele tools waarmee dergelijke Wordclouds gemaakt kunnen worden. Woordwolk.nl is een prachtige, zeer complete tool.
Eerst dient bij Woordwolk.nl te worden aangegeven welke woorden in een woordwolk geplaatst moeten worden. Dit kan bij Woordwolk.nl door de woorden in te typen, maar ook door de tool woorden te laten gebruiken die voorkomen op een website of in een geselecteerd bestand.
Nadat dit is gebeurd en er een Wordcloud is gegenereerd kunnen de gewenste aanpassingen worden aangebracht. Zo kunnen het formaat, de vorm, het lettertype, de lettergrootte en de kleurencombinatie naar wens gewijzigd worden. Is de Wordcloud klaar dan kan die worden geprint, opgeslagen of online met anderen worden gedeeld.

Klik hier voor het stappenplan.

Voeg leuke effecten toe aan je eigen foto’s

Bron: Softonic

Met Photofunia kan je kant-en-klare effecten aan je foto’s toevoegen. Met deze online software hang je jouw portret in een museumzaal, op Times Square of maak je van jezelf een houtskoolschets.

Om te beginnen kies je een PhotoFunia-effect onder de ‘effecten’ of ‘lab’ tab. Deze staan vol met kant-en-klare sjablonen. Stap 2 is het selecteren van een foto (van max. 10 MB) uit je systeem. Hierna gaat PhotoFunia aan het werk en binnen een paar seconden staat het resultaat in je browserscherm. Ben je tevreden over je werk, dan kun je ’t delen via bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Photofunia maakt gebruik van technieken voor gezichtsherkenning en corrigeert jouw originele beeld qua licht, kleur en helderheid, zodat ’t beter in een gekozen sjabloon past. De resultaten zijn over het algemeen dan ook zeer acceptabel.

Probeer het eens via deze knop.

Maak eens een “gifje”

Bron: www.ictheek.be

Een gifje is een geanimeerde afbeelding. Je kan een gif eenvoudig maken door eerst een gekozen prentje te bewerken. Daarna gebruik je een programma zoals gifmaker.me (online) of UnFREEz (te downloaden) om het originele en het bewerkte prentje te laten afwisselen en op te slaan als een gif-bestand. Volg dit stappenplan om zelf een gifje te maken.

Platformgame bouwen met Pixel Press Floors

Je kan heel veel spelletjes spelen op de iPad, maar je kan ook… je eigen platformgame maken! Met Pixel Press Floors voor de iPad kan je je eigen platformlevels tekenen op vellen papier. Die scan je in met de iPad en tover je om tot echte levels die iedereen kan spelen.  Uit ervaring is dit nogal omslachtig en werkt het ook niet altijd even goed. Gemakkelijker is dat je gaat tekenen in de app zelf, gewoon met je vinger.  Hou je wel aan de afspraken die gemaakt worden in de klas (handleiding Floors).  Achteraf als je de tekening klaar hebt, kleur je het level in, geef je onderdelen texturen en bepaal je de waarde van de plusjes die je hebt getekend. Er zijn 14 betekenissen. Een plus kan staan voor een blok dat onder je voeten wegzakt als je erop staat, maar ook voor een ladder, explosief blok, startpunt van de speler of vuurballen die op je af komen. In de editor bepaal je ook de muziek, geluidseffecten en zoveel meer.

Pixel Press Floors tekenen van schets iPadDe applicatie is momenteel gratis te downloaden (uiterlijk tot 31 december 2016).  Nadien verdwijnt de app jammer genoeg uit de App Store.  Wees er dus als de kippen bij om dit cool bouwpakket alsnog op je iPad vast te leggen.

Pixel Press Floors level uittekenen

bron: iculture.nl

Classtools – Arcade game generator

classtools-logo

Met deze tool kan je eenvoudig een eigen arcade game maken met leerstof uit de klas.  Zo kan je bijvoorbeeld spelenderwijs je tafels inoefenen.  Vereiste is dat je ZELF alle gegevens CORRECT ingeeft.  Tussen vraag en antwoord dien je “een asterisk” = * te typen zodat de tool het verschil tussen vraag en antwoord weet.  Elke nieuwe vraag begin je op een nieuw lijntje.  Eens je game klaar is kan je de link ervan delen met wie je maar wil.

http://www.classtools.net/_mobileQuiz/index.php