Statbel junior: Statistieken lezen en begrijpen.

Wat is Statbel Junior?

Statbel Junior is een educatieve website voor leerkrachten en leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar.

Wil je op een interactieve en educatieve manier je eigen gemeente beter leren kennen? Dan is Statbel Junior het perfecte hulpmiddel.

Meer kennis over je eigen gemeente

Statbel verwerkt als Belgisch statistiekbureau heel veel cijfers over de Belgische gemeenten. Die zijn beschikbaar via de gewone website: statbel.fgov.be.

Statbel Junior combineert echter een aantal troeven. De cijfers over onze eigen gemeente zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Bovendien vertrekken we vanuit de leefwereld van de leerlingen. Zo kunnen ze heel snel zien hoeveel leeftijdsgenoten ze hebben, of ze in een gemeente wonen met veel of weinig verkeersongevallen, of er veel baby’s geboren worden of mensen verhuizen van of naar hun gemeente.

Inzicht in de statistiek

De gecijferdheid van kinderen en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Statbel wil, als Belgisch statistiekbureau, daaraan bijdragen.

Statbel Junior laat je met heldere, interactieve grafieken en korte vragen verder duiken in de wondere wereld van de statistiek. Statbel Junior toont kinderen tussen 8 en 12 jaar waar hun plekje is in een grafiek, en legt ondertussen ook de verschillen tussen een mediaan en een gemiddelde uit, of de basisprincipes van een statistische berekening.

Ontdek nu de wondere wereld van de statistiek via jullie eigen gemeente op www.statbeljunior.be.

Bron: Statbel

Rekenkoning en vervolg rekenkoning 2

Rekenkoning

Verbeter spelenderwijs je rekenvaardigheid en word de koning van de wiskunde!

Rekenkoning is een snelle, leuke rekengame waarin allerlei soorten sommen moeten worden opgelost op verschillende gebieden. Je speelt een boer of een boerin en probeert steeds het volgende level te behalen door wiskundige vragen te beantwoorden en je totale score te verbeteren. Verzamel sterren, behaal prestaties en vergelijk je score met je vrienden en spelers over de hele wereld!

Het spelen van Rekenkoning is een perfecte manier om je rekenvaardigheid te verbeteren of op te frissen, en het is nog leuk om te doen ook! Het niveau van de sommen is gelijk aan het niveau van de bovenbouw van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school.

Deze gratis versie bevat onder andere:

– Optellen, Aftrekken, Gemengd 1

Vanuit de app kan je een eenmalige uitbreiding kopen naar het volledige spel. De volledige versie bevat onder andere:

– Vermenigvuldigen – Delen – Rekenkunde – Meetkunde – Breuken – Vergelijkingen – Gemengd 2

Rekenkoning 2

Hier is het vervolg op de populaire game Rekenkoning! Je begint op het platteland aan een reis barstensvol uitdagende rekenvragen, puzzels en sommen. Langs nieuwe werelden en levels ga je op weg naar de troon om koning of koningin te worden.

Rekenkoning 2 is een game voor de hele familie, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een speelse manier verbeter je je rekenvaardigheden, oefen je met hoofdrekenen en los je problemen op. Speel tegen de klok, haal steeds betere scores en vergelijk je resultaten met je vrienden en spelers over de hele wereld. En wil je meer relaxt spelen, zet dan de tijdslimiet uit en speel op je gemak. Voor alle vraagstukken in de game zijn er voorbeelden, help en oplossingen.

De gratis versie van de game bevat de eerste spelwereld, Het Platteland. De volledige versie bestaat uit 5 werelden met 125 unieke stappen en kan worden gekocht via een eenmalige in-app aankoop. Elke wereld brengt nieuwe vraagstukken uit een nieuwe categorie, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Bron: AppStore

Adobe Sketch – Maak ‘ns een Miró!

In deze les leren de kinderen enkele werkjes van de eigenzinnige Miró kennen.  Joan Miró wordt naast Picasso en Dalí beschouwd als een van de grote drie van de Spaanse 20ste-eeuwse moderne kunst (het surrealisme).  Leerlingen proberen zich in te leven in de kunstwerken van Miró en creëren een eigen werk met het karakter van een echte Miró op de iPad en dit met behulp van de Adobe Sketch applicatie (gratis te downloaden in de App-store).  Het is de bedoeling dat onze leerlingen uit de vierde klas de basisknoppen leren gebruiken zodat ze later in het vijfde leerjaar de uitbreiding (werken met “lagen”) onder de knie krijgen.

Samen/tegen elkaar gamen in een virtuele kamer!

logo-mathplayground

Via www.mathplayground.com kan je virtueel rekenoefeningen maken tegen iemand van je eigen klas of iemand elders op de wereld.

In deze les leren we een spel uit de arcadelijst klaar zetten (create game – private) en delen met anderen (wachtwoord).  De leerlingen vinden dit een aangename manier van oefenen waarbij snelheid een cruciale rol speelt.

Voorbeeld: http://www.mathplayground.com/ASB_TugTeamMultiplication.html

 

Monkey Tales

logo

De abdij van Aviath: vanaf 9 jaar

Het verhaal:

De middeleeuwse abdij van Aviath werd speciaal voor de heks Angelle Lebelle gebouwd door Huros Stultus, om er alle kennis van de wereld in op te slaan. Zoek een weg door de kelders, de kathedraal en de tuinen en schakel de geesten en skeletten uit tot je Angelle te pakken krijgt.

Leeftijd:

Vanaf 9 jaar. De abdij van Aviath herhaalt spelenderwijs alle leerstof uit het derde leerjaar van het basisonderwijs (B).

De vijand en zijn helpers:

Angelle Lebelle, een heks met geesten en skeletten

Wereld:

De middeleeuwse abdij van Aviath

Demo-versie downloaden of bestellen kan je hier.

Lightbot – Programmeren met kinderen

Met deze gratis app leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd. Het poppetje krijgt commando’s om zijn weg te vinden op het speelveld en hij moet blokjes verlichten. Hij kan naar links, rechts, draaien, springen etc..  Lightbot kan je gratis (beperkt) spelen op pc, tablet of iPad.  Om te spelen klik je op de afbeelding van Lightbot!

lightbot

Bingel

Bingel is een toffe website voor leerlingen van de lagere school. Onze school heeft toegang tot pingel en daardoor kun je oefeningen maken op één van de bingel-eilanden. Elk leerjaar heeft zijn eigen unieke eiland.

Bij elk eiland hoort ook een luisterverhaal. Om de 2 of 3 weken kun je het vervolg van het luisterverhaal horen. Na elk stukje worden jij en je klasgenoten uitgedaagd om oefeningen te maken op bingel. Als je samen met je klas het doel bereikt, wordt de klas op bingel beloond. Bekijk het filmpje om meer te weten over de verhalen.

Bingel kun je gebruiken op gewone computers (gebruik wel Google Chrome), maar ook op tablets zoals een iPad.

Bingel is een site met veel verschillende soorten oefeningen. Als je goed oefent krijg je pingping waarmee je leuke korte spelletjes kunt spelen, nieuwe kleren voor je avatar kunt kopen, …

Tot op bingel!

Meer info voor jou of je ouders op … http://www.bingelsite.be/nl

Wordcloud met woordwolk.nl

Een Wordcloud oftewel een Woordwolk is een illustratie die is opgebouwd uit woorden die op een kunstzinnige manier door elkaar zijn geweven.
Op internet bevinden zich inmiddels vele tools waarmee dergelijke Wordclouds gemaakt kunnen worden.  Woordenwolk.nl is er zo eentje!  Wij maakten een wordcloud over ons zelf.  De resultaten zijn te bewonderen in de klas.  Wil je nog eens opnieuw een wordcloud maken dan kan je best de stapjes nog eens overlopen via onderstaande link.

http://ict-idee.blogspot.be/2015/07/216-maak-prachtige-wordclouds-met.html