Piet Mondriaan – Werken in Paint

In deze les bekijken we eerst enkele kunstwerken van Piet Mondriaan.  Mondriaan was een Nederlandse kunstschilder die vooral bekend werd voor zijn abstracte/moderne kunst.  A.d.h.v. enkele voorbeelden gaan de leerlingen uit klas 2 aan de slag.  Ze plaatsen verschillende rechthoeken over elkaar op het werkblad en vullen ze op d.m.v. de verfpot.

Kinderen die hiermee goed overweg kunnen, proberen de tekeningen van de meester te kopiëren.

Leren programmeren met een Bee-Bot

Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bij. Kinderen kunnen de Bee-Bot bedienen met de zeven knoppen op zijn rug. Om van punt A naar punt B te komen moet Bee-Bot van tevoren de juiste commando’s krijgen. Bijvoorbeeld: twee stappen vooruit, een keer naar rechts en dan weer een stap vooruit. Bee-Bot kan tot 40 stappen onthouden. Hierdoor zijn uiteenlopende opdrachten uit te voeren.

Ongeacht voor welke lessen de Bee-Bot wordt ingezet, de uitdaging voor de leerling is om steeds vooruit te denken. De complexiteit wordt bepaald door het niveau van de opdracht. Door de eenvoudige bediening is Bee-Bot goed inzetbaar in de lagere klassen.

Je kan de Bee-bot online bestellen (ongeveer 80 euro!) via de webwinkel van b-bot.nl

Bron: b-bot.nl

 

Animatiefilmpje met Toontastic 3D

Google heeft een nieuwe app voor kinderen in de leeftijd 6 tot 8 jaar uitgebracht. Met Toontastic 3D (Toontastic 3D) kunnen kinderen tekenen, animaties maken en vervolgens een cartoonfilmpje maken met hun eigen stem. Het werkt heel simpel: je schuift de karakters over het scherm om een verhaal te vertellen. De app legt vervolgens de bewegingen en de stem vast.

Google Toontastic 3D

Google bracht in 2011 al een Toontastic-app uit zonder 3D-effecten. Daarmee was het ook al mogelijk om een verhaal of cartoon te maken. In de nieuwe app zijn de mogelijkheden uitgebreid. Kinderen maken gekleurde karakters, mixen hun soundtrack met standaard aanwezige liedjes en nog veel meer. Hebben ze zelf geen inspiratie, dan kunnen ze in het ideeënlab voorbeelden vinden om mee aan de slag te gaan. Ook is er de keuze uit drie soorten verhalen: Short Story, Classic en Science Report.

Kies je voor een Short Story, dan zijn er drie scenes: een begin, middenstuk en einde. Vervolgens kies je een omgeving, bijvoorbeeld en spannend kampeerkamp, een onderzeese stad of een piratenschip. Je kiest een paar karakters, sleept de poppetjes over het scherm en vertelt er ondertussen een verhaaltje bij. Tenslotte geef je nog de stemming aan, bijvoorbeeld exited of spunky. Klaar? Dan is de eerste scene van je verhaal af. De App is Engelstalig, dus daar moet je wel even rekening mee houden.

Bron: iculture.nl

Rekenkoning Junior

Rekenkoning junior is een rekenspel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen. Je beklimt de sociale ladder door rekenvragen te beantwoorden en puzzels op te lossen. Verzamel sterren, win medailles en strijd tegen vrienden en familie. Win het spel en je wordt Rekenkoning of Koningin!

Rekenkoning Junior is geschikt voor 6 jaar en ouder en laat kinderen op een toegankelijke en inspirerende manier kennis maken met rekenen. Het spel prikkelt de nieuwsgierigheid en maakt rekenen leuk. Spelers leren zelf nadenken en leren allerlei soorten rekenproblemen van verschillende kanten te bekijken.

Inhoud
– Tellen
– Optellen
– Verschil
– Vermenigvuldigen
– Delen
– Meetkunde
– Vergelijken
– Meten
– Puzzels
– Breuken

Naamcollage met WordArt

De leerlingen maken voor het eerst kennis met een tekstverwerkingsprogramma.  In deze les is dat Word van Microsoft Office.  Ze krijgen de opdracht om via de menuknop “invoegen” verschillende namen (van personen of dieren die ze persoonlijk kennen) aan het blad toe te voegen.  Ze kunnen de namen vergroten, verkleinen of verplaatsen door eerst voor de knop “tekstterugloop” te kiezen.

GynzyKids – Educatieve tools & puzzels

Gynzy is een online programma voor leerkrachten uit het basisonderwijs dat het lesgeven met een digitaal bord makkelijker maakt.  Op onze school gebruiken heel wat leerkrachten de Gynzy-tool.

Met GynzyKids kunnen leerlingen eindeloos verder oefenen met de educatieve tools en puzzels van Gynzy op de iPad/tablet of computer.  De Trainers in GynzyKids zijn adaptief en passen zich aan op het niveau van de leerlingen.  Zo behalen zij een optimaal leerrendement.

Klik hier om het uit te proberen.  De raketknop (spelen) geeft je vrije toegang tot de tools.

Bron: gynzy

 

 

Monkey Tales

logo

De prinses van Sundara: vanaf 7 jaar

Het verhaal:

De draak Rinjin heeft de slimme prinses Ehimaya ontvoerd en houdt haar gevangen in een Arabisch paleis. Volg het spoor van de draak via de kelders van het paleis, door de woestijn en de oase van Sundara tot in de catacomben van de kapel waar Rinjin zich verstopt heeft.

Leeftijd:

Vanaf 7 jaar. De prinses van Sundara herhaalt spelenderwijs alle leerstof uit het eerste leerjaar van het basisonderwijs.

De vijand en zijn helpers:

De draak Rinjin met Egyptische skeletten, waterspuwers, geesten en ridders

Wereld:

Arabisch paleis van Sundara

Demo-versie downloaden of bestellen kan je hier.

Bingel

Bingel is een toffe website voor leerlingen van de lagere school. Onze school heeft toegang tot pingel en daardoor kun je oefeningen maken op één van de bingel-eilanden. Elk leerjaar heeft zijn eigen unieke eiland.

Bij elk eiland hoort ook een luisterverhaal. Om de 2 of 3 weken kun je het vervolg van het luisterverhaal horen. Na elk stukje worden jij en je klasgenoten uitgedaagd om oefeningen te maken op bingel. Als je samen met je klas het doel bereikt, wordt de klas op bingel beloond. Bekijk het filmpje om meer te weten over de verhalen.

Bingel kun je gebruiken op gewone computers (gebruik wel Google Chrome), maar ook op tablets zoals een iPad.

Bingel is een site met veel verschillende soorten oefeningen. Als je goed oefent krijg je pingping waarmee je leuke korte spelletjes kunt spelen, nieuwe kleren voor je avatar kunt kopen, …

Tot op bingel!

Meer info voor jou of je ouders op … http://www.bingelsite.be/nl

Heb je soms een sleutel nodig op het internet?

In deze les gaan we na waarvoor een aantal veelvoorkomende ICT-toestellen gebruikt worden. We sluiten zo aan bij de voorkennis uit het eerste leerjaar. De leerlingen ontdekken dat, net zoals in het dagelijks leven, ook op het internet niet alles vrij toegankelijk is en sommige websites en informatie beschermd moeten worden. We gaan dieper in op wachtwoordgebruik: waarvoor dient een wachtwoord, wat maakt een wachtwoord ‘veilig’ en hoe gaan leerlingen er zorgzaam mee om?