DIGITAAL WISBORD

In deze les maken de leerlingen kennis met een digitaal schrijfleitje. Ze loggen in door middel van een kamernummer en een wachtwoord. De kamer wordt vooraf aangemaakt door de leerkracht.

Digitaal Wisbordje is een uiterst eenvoudige tool waarmee leerlingen op hun pc, smartphone of tablet teksten of tekeningen kunnen plaatsen op memo’s, die vrijwel ogenblikkelijk naast en onder elkaar op het scherm van de docent verschijnen. Zet de docent dit scherm open op het digibord dan zijn alle reacties ogenblikkelijk door de leerlingen te zien. De docent kan ook beslissen het scherm op zwart te zetten, de leerlingen eerst te laten reageren en wanneer alle reacties binnen zijn zijn scherm open te zetten en leerlingen dan de reacties te laten bekijken.  
Digitaal Wisbordje is een  uitermatig handige tool om alle leerlingen bij de les te betrekken en hen te laten reageren op vragen of stellingen of om te gebruiken voor het inventariseren van meningen/ideeen. 

Tijdens deze les dagen we de kinderen uit om het snelst of het mooist een dier te tekenen, een rekenoefening te maken, een moeilijke woord te typen of wat op te zoeken op het internet.

KR8CHT


Kr8cht.be is een leuk avonturengame.

Het spel heeft ook de volgende doelen:
• Leerlingen laten kennismaken met de verschillende studiedomeinen in het secundair onderwijs. Op een speelse manier leren ze de inhouden en beroepen van deze studiedomeinen kennen.
• Leerlingen hun eigen interesses laten ontdekken en deze interesses in de studiedomeinen kaderen.
• Leerlingen gespreksvoer geven om hun studiekeuze te bespreken met klasgenoten, met hun ouders of met hun leerkracht.
• Door het spel gedurende een lange periode te spelen, krijgen leerlingen de kans om regelmatig te reflecteren over wat ze graag doen. Dit bevordert hun reflectievermogen.

Kr8cht helpt leerlingen, naast andere methodieken en tools, om een afgewogen keuze voor een bepaald studiedomein te maken en om dus bewust voor een studierichting te kiezen. Bovendien kan je als leerkracht de voortgang van je leerlingen volgen. Je kan tevens de interesses van een leerling monitoren en gebruiken in bijvoorbeeld een oudercontact.

3D-tekenen met TINKERCAD

Tinkercad is een eenvoudig tekenprogramma waarmee je 3D figuren kan tekenen. Deze figuren kan je dan later afdrukken met een 3D-printer.

In deze les ontwerpen we een sleutelhanger met maximale afmetingen: 80mm x 30mm x 10mm.

Met Tinkercad kan je het bestand in verschillende formaten downloaden en eventueel printen.

Leerlingen hebben een account en een klascode nodig die de leerkracht op voorhand heeft aangemaakt. Op deze manier kan er ook thuis verder gewerkt worden aan de opdracht en bewaart de leerkracht een mooi overzicht van de ontwerpen op zijn/haar account.

Programmeren met Kodu Game Lab

Game Lab is een spel waarbij niet het spelen maar het creëren van games centraal staat. Met Kodu Game Labontwerp je je eigen spelwereld en spelregels. De leerlingen leren op een visuele manier hoe ze hun spelwereld en spelfiguren kunnen programmeren.  In deze les proberen we enkele opdrachten uit te voeren via de tutorials in het spel. Van zodra we weten hoe we onze Kodu kunnen programmeren kunnen we een eigen wereld creëren.

Promotiefilmpje met Flipaclip

Met “Flipaclip” maak je zelf een animatiefilmpje a.d.h.v. eenvoudige tekeningen.

In deze les maken wij een promotiefilmpje voor de vastenvoettocht.  De betere resultaten worden achteraf verder bewerkt en op de schoolwebsite geplaatst.

Flipaclip is een gratis applicatie (opgelet: deze app biedt “in app-aankopen” aan) en vind je terug in de app store.

Statbel junior: Statistieken lezen en begrijpen.

Wat is Statbel Junior?

Statbel Junior is een educatieve website voor leerkrachten en leerlingen uit het 4e, 5e en 6e leerjaar.

Wil je op een interactieve en educatieve manier je eigen gemeente beter leren kennen? Dan is Statbel Junior het perfecte hulpmiddel.

Meer kennis over je eigen gemeente

Statbel verwerkt als Belgisch statistiekbureau heel veel cijfers over de Belgische gemeenten. Die zijn beschikbaar via de gewone website: statbel.fgov.be.

Statbel Junior combineert echter een aantal troeven. De cijfers over onze eigen gemeente zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Bovendien vertrekken we vanuit de leefwereld van de leerlingen. Zo kunnen ze heel snel zien hoeveel leeftijdsgenoten ze hebben, of ze in een gemeente wonen met veel of weinig verkeersongevallen, of er veel baby’s geboren worden of mensen verhuizen van of naar hun gemeente.

Inzicht in de statistiek

De gecijferdheid van kinderen en volwassenen is een belangrijk aandachtspunt voor statistiekbureaus wereldwijd. Ook Statbel wil, als Belgisch statistiekbureau, daaraan bijdragen.

Statbel Junior laat je met heldere, interactieve grafieken en korte vragen verder duiken in de wondere wereld van de statistiek. Statbel Junior toont kinderen tussen 8 en 12 jaar waar hun plekje is in een grafiek, en legt ondertussen ook de verschillen tussen een mediaan en een gemiddelde uit, of de basisprincipes van een statistische berekening.

Ontdek nu de wondere wereld van de statistiek via jullie eigen gemeente op www.statbeljunior.be.

Bron: Statbel

Kleine stappen in een grote oorlog – WOI

Kruip eens in de huid van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en voer vier missies uit.  In dit online-platform over de Eerste Wereldoorlog moet je als speler belangrijke keuzes maken en nadenken waarom je bepaalde handelingen al dan niet zou doen.  De vier missies tonen het verloop van de Eerste Wereldoorlog in stripvorm aan.  Speelduur van het spel: 45 min..

Speel het spel hier.

Bron: klascement.net

Maak je eigen muziekarrangementen met Garageband

Garageband

Met Apple’s GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren.

GarageBand voor iPhone, iPad en Mac

GarageBand is een muziek-app voor de iPhone, iPad en Mac met een collectie geluiden, instrumenten en standaard instellingen voor gitaar en zang.

Garageband als dj

In deze les houden we het vrij eenvoudig door voorgeprogrammeerde loops te gebruiken in de Live Loops modus.  Met Live Loops kun je zelf elektronische muziek maken. Je tikt op de cellen en kolommen in het raster om een loop te starten en je maakt op basis daarvan je eigen arrangementen. Ook kun je Remix FX gebruiken om dj-over­gangen toe te voegen.

TIP: Gebruik een hoofdtelefoon!

Bron: iCulture

Spreadsheet – grafieken en tabellen

 

 

 

 

Het meest bekende spreadsheet-programma is Excel.  Google spreadsheets is een gelijkaardig programma en bovendien gratis.

Het is bedoeld als rekenprogramma.  Je kan er berekeningen mee uitvoeren voor allerlei verschillende doelen. Het wordt zowel door bedrijven als door particulieren (mensen zoals jij en ik) gebruikt.

Je kan er van alles mee, zoals het bijhouden van je spaarcentjes of uitgaven, bijhouden van het doelpuntensaldo van je ploegmakkers, maar ook wat creatievere doelen als bijvoorbeeld gewichtsverlies of hardloopschema’s. Daarbij kan je tekst en getallen combineren, bijvoorbeeld in de vorm van tabellen.

In deze les gaan we Excel gebruiken om gegevens om te zetten in grafieken.  Via een eenvoudig stappenplan kunnen leerlingen een grafiek maken over “de lichaamslengte van de klasgenootjes”.

Bron: klascement en seniorweb

Blind typen … dat leer je zo …

Blind typen is een vaardigheid waarbij een persoon aanslagen kan maken, zonder naar een toetsenbord of naar de toetsen van een toetsenbord (klavier) te hoeven kijken. De typist kan zodoende naar het beeldscherm of zelfs naar andere dingen, zonder hierbij typefouten te maken.

Typing lessons online: Leer snel blind typen met 10 vingers! Start met het lezen van de instructies; Vervolg met de oefeningen met letters, en verbeter daarna uw typevaardigheid en snelheid met de oefenteksten; U kunt ook uw eigen tekst gebruiken om mee te oefenen …

Opgelet: Zorg ervoor dat je via de instellingen voor een Azerty-toetsenbord kiest!

Bron: klascement

 

Rekenkoning en vervolg rekenkoning 2

Rekenkoning

Verbeter spelenderwijs je rekenvaardigheid en word de koning van de wiskunde!

Rekenkoning is een snelle, leuke rekengame waarin allerlei soorten sommen moeten worden opgelost op verschillende gebieden. Je speelt een boer of een boerin en probeert steeds het volgende level te behalen door wiskundige vragen te beantwoorden en je totale score te verbeteren. Verzamel sterren, behaal prestaties en vergelijk je score met je vrienden en spelers over de hele wereld!

Het spelen van Rekenkoning is een perfecte manier om je rekenvaardigheid te verbeteren of op te frissen, en het is nog leuk om te doen ook! Het niveau van de sommen is gelijk aan het niveau van de bovenbouw van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school.

Deze gratis versie bevat onder andere:

– Optellen, Aftrekken, Gemengd 1

Vanuit de app kan je een eenmalige uitbreiding kopen naar het volledige spel. De volledige versie bevat onder andere:

– Vermenigvuldigen – Delen – Rekenkunde – Meetkunde – Breuken – Vergelijkingen – Gemengd 2

Rekenkoning 2

Hier is het vervolg op de populaire game Rekenkoning! Je begint op het platteland aan een reis barstensvol uitdagende rekenvragen, puzzels en sommen. Langs nieuwe werelden en levels ga je op weg naar de troon om koning of koningin te worden.

Rekenkoning 2 is een game voor de hele familie, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Op een speelse manier verbeter je je rekenvaardigheden, oefen je met hoofdrekenen en los je problemen op. Speel tegen de klok, haal steeds betere scores en vergelijk je resultaten met je vrienden en spelers over de hele wereld. En wil je meer relaxt spelen, zet dan de tijdslimiet uit en speel op je gemak. Voor alle vraagstukken in de game zijn er voorbeelden, help en oplossingen.

De gratis versie van de game bevat de eerste spelwereld, Het Platteland. De volledige versie bestaat uit 5 werelden met 125 unieke stappen en kan worden gekocht via een eenmalige in-app aankoop. Elke wereld brengt nieuwe vraagstukken uit een nieuwe categorie, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.

Bron: AppStore

Het menselijk lichaam.

Ikvanbinnen.nl

Deze site draagt bij aan goede informatie over iets heel belangrijks voor iedereen, ons lichaam.

Het zesde leerjaar neemt uitgebreid de tijd om het lichaam beter te leren kennen.

Het skelet, de organen, de zenuwen en bloed … het komt allemaal aan bod.  Deze website biedt voor elk van deze rubrieken heel wat nuttige informatie op maat van de leerlingen.  Ook de leerkracht vindt er genoeg tips om de lessen WO aantrekkelijker te maken.

Tijdens deze ICT-opdracht speelt elke leerling een quiz tegen een klasgenoot.

Thuis proberen?  Klik hier.

Uitnodiging voor het afscheidsfeest m.b.v. PicMonkey

De leerlingen maken zelf de uitnodiging voor het afscheidsfeest van het 6de leerjaar.  Ze maken een collage of bewerken een foto en voegen hier tekst aan toe.  A.h.v. een verkiezing wordt de meest complete uitnodiging gekozen en afgedrukt voor de ouders.  Alles wordt gemaakt m.b.v PicMonkey.

PicMonkey is een online programma (deels gratis) waarmee je effecten toevoegt aan foto’s. Naast het toevoegen van talloze effecten snijd je foto’s bij en pas je sjablonen, objecten of frames toe op de compositie.

PicMonkey is ontzettend uitgebreid, want het biedt maar liefst 7 menu’s vol filters, sjablonen, objecten en andere pracht om je afbeeldingen te verfraaien.

Maak een pagina voor het JAARBOEK

Aan de hand van een sjabloon maken de leerlingen, bij wijze van afsluiter van een leuk schooljaar, een persoonlijke pagina voor het JAARBOEK.  De pagina wordt opgemaakt in Microsoft Office Word, d.m.v. tekstvlakken.  De tekstvlakken kunnen verschillen van vorm en kleur.  Ook het lettertype kan zelf gekozen worden.  Achteraf wordt er nog een foto aan het document toegevoegd.  Leerlingen kunnen hun document zelfstandig opslaan.

Elk document wordt door de leerkracht gebundeld en afgegeven op het einde van het schooljaar.

Onderwijskiezer

In het zesde leerjaar moet je een studierichting kiezen. Een richting die bij je past en die je toekomst geeft. Om dat zoeken een beetje te vergemakkelijken helpt onderwijskiezer je op weg.

Klik op deze link om de online testen in te vullen.  Kies de testen iLikeBasic en iStudyBasic voor het einde van het basisonderwijs.

vCard maken aan de hand van QR-Code

In deze les maken wij een vCard m.b.v. een QR-code generator.

vCard is een bestandstype voor de uitwisseling van persoonsgegevens, met name voor elektronische visitekaartjes. vCards worden vaak als bijlage met e-mailberichten meegestuurd. Maar ze kunnen ook op andere manieren uitgewisseld worden, bijvoorbeeld via het internet of mobiele telefonie. Ze kunnen naam- en adresgegevens bevatten, telefoonnummers, URL’s, logo’s, foto’s, en zelfs stukjes geluid.

Een QR-code is een soort streepjescode.  De letters QR zijn een afkorting van Quick Response (“snel antwoord”).

De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. Ze worden inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. De code is steeds vaker terug te vinden op posters en in tijdschriften.  Om de QR-code te kunnen “lezen” moet je eerst een QR-code scanner downloaden in de app-store.  Meestal zijn die ook gratis.

Zelf ééntje maken?  Klik dan hier.

Slapstickfilmpje maken a.h.v. MovieMaker

Windows Movie Maker is een programma om videobestanden en audiobestanden te bewerken. Bij Windows 7 is Windows Movie Maker niet meer standaard inbegrepen, maar kan het gedownload worden als freeware.  In deze les bewerken wij ons eigen slapstickfilmpje.  We voegen titels en audio toe op de plaats waar we dat willen en voorzien het filmpje van de nodige effecten.  Het project wordt achteraf bewaard als .mp4-bestand en voorgesteld aan de klas.  Op de blogs van het zesde leerjaar kan je de prachtige resultaten opnieuw bekijken.

Maak eens een “gifje”

Bron: www.ictheek.be

Een gifje is een geanimeerde afbeelding. Je kan een gif eenvoudig maken door eerst een gekozen prentje te bewerken. Daarna gebruik je een programma zoals gifmaker.me (online) of UnFREEz (te downloaden) om het originele en het bewerkte prentje te laten afwisselen en op te slaan als een gif-bestand. Volg dit stappenplan om zelf een gifje te maken.

Youtube filmpje naar MP3 converteren

YouTube-mp3.org is een gemakkelijke online dienst voor het converteren van videos naar mp3. Je hebt geen account nodig, alleen maar een YouTube URL. De software is platform-onafhankelijk: Je kan het gebruiken met je Windows PC, Mac, Linux, of zelfs je iPhone. De dienst is geheel gratis. Je hebt gemiddeld per video 3 tot 4 minuten nodig.

De leerlingen leren dit doen als voorbereiding op het maken van een slapstick-filmpje.

YouTube-mp3.org bezoeken doe je hier.

Stopmotion – Playmobil

Een stopmotionfilmpje is een filmpje gemaakt van foto’s.  Bekende voorbeelden zijn die van “Shaun the Sheep” en “Wallace and Gromit” beiden gemaakt door Aardman.

   Shaun the Sheep

 

Wallace and Gromit

 

 

Stop-motion is een techniek van het maken van films door deze frame voor frame (foto per foto) te filmen. Hierdoor kunnen statische objecten toch in beweging komen.

Materiaal

Fototoestel/webcam/tablet/… om beelden vast te leggen – Objecten en figuren die je zal gebruiken in jouw film – Een verhaalscript – Software om jouw film te verwerken tot een StopMotionFilm (bv. Windows Movie Maker of iMovie) – Een Youtube/Google-account om het filmpje te publiceren

Werkwijze (bron: vikingschool.be)

Stel een script op voor je film. Lijst alle materialen op die je nodig hebt om je film te verwerken. Tijdens het filmen kan je als regisseur nog afwijken van je oorspronkelijke script. Een script is er dus niet om jouw creatieve vrijheid te beperken maar wel om het filmproces te versnellen door op voorhand goed na te denken.

Verzamel de objecten en figuren die je nodig hebt in jouw film. Je kan natuurlijk ook zelf objecten maken. Knip bijvoorbeeld een zon uit en kleur deze in. Of maak een figuur in klei of plasticine. Tip: steek een ijzerdraadje in bijvoorbeeld een arm van plasticine, op deze manier maak je jouw figuur beweeglijker.

Zet jouw opstelling klaar: zowel objecten als videomateriaal. Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een digitaal fototoestel zet je best de flits af om eenzelfde belichting te krijgen op alle foto’s.  Of zorg voor belichting (bv. werklamp)

Deel 1: foto’s nemen

Stap 1 -Zet je fototoestel klaar. Zet je figuurtjes of tekening ook klaar. Maak je eerste foto.

Stap 2 – Verplaats je figuurtje of maak je tekening verder af. Maak de volgend foto.

Stap 3 – Verplaats je figuurtje of maak je tekening verder af. Maak de volgende foto.

Stap 4 – Herhaal vorige stappen tot je voldoende foto’s hebt genomen.

Deel 2: Stop-motion maken op computer

Klaar met de opname? Duik dan in je eigen studio en zet al jouw foto’s op jouw computer.

Stap 1 – Plaats al je foto’s in een map op de computer. Vraag hiervoor eventueel hulp aan de leerkracht.

Stap 2 – Open Windows Movie Maker of iMovie of een ander programma

Stap 3 – Importeer je foto’s in Movie maker vanuit je eigen map. Klik hiervoor aan de linkerzijde op Video of foto toevoegen. Zoek je foto’s, selecteer al de foto’s en klik op Openen. Je foto’s komen nu op het scherm tevoorschijn.

Stap 4 – Pas de duur van je foto’s in je filmpje aan zodat deze niet te lang in beeld komen. Klik hiervoor bovenaan in het scherm op het tabblad Opties voor video – Bewerken – Weergaveduur.
Pas de speelduur aan voor alle foto’s (Selecteer deze allemaal met CTRL+A).
Als je kiest voor de minimumspeelduur van 0,125 seconden krijg je 8 frames per seconde. Dat is al best snel voor een eerste animatiefilm. Je kan even goed voor 0,500 seconden kiezen: 2 frames per seconde.

Stap 5 – Nu gaan we je project eerst opslaan, mocht er iets fout gaan. Klik hiervoor op de knop linksbovenaan en kies daar voor Project opslaan als, kies een naam voor je project en zet het project op de juiste plaats op je computer.

Stap 6 – Exporteer je foto’s naar een filmpje. Klik hiervoor op Film opslaan. Klik in het volgende venster op Computer en klik op Volgende. Geef je filmpje een herkenbare naam en onthoud de plaats van je filmpje, klik op volgende. Je filmpje wordt nu gemaakt, als het klaar is klik op volgende en klik op Voltooien. Je filmpje staat nu klaar op de plaats waar je het bewaard hebt.
Proficiat, je filmpje is klaar!